29 May 2012

Igoumenitsa - Lakka - 28, 29 Mai

- "Un Mithos, o Metsovone Saganaki si lemon calamari... si wireless.". Suntem in Lakka un mic golf din carti postale. Prima data la tarm dupa 2 zile pline de sailing si vant si emotii si ancoraje mai mult sau mai putin nereusite.

Dimineata de 28 ne-a gasit in Agios Stefanos, dupa o noapte la ancora, rupti de somn pt ca in loc sa dormim am pazit yacthul sa nu se loveasca de celelate din jur. Ancorasem destul de aproape de un englez cu o asiatica si un Nauticat 42. La un moment dat ( in jur de ora 2) am fost nevoiti sa pornim motorul ca sa nu intram cu prova in , patul lor nuptial .

Dupa un detuor pe la pompa de benzina din Gouvia, am luat cap compas spre Sud. Cum am iesit din Gouvia, un vant de 10-12 noduri a aparut in pupa noastra si in acest mod simplu a inceput prima si cea mai lunga zi de sailing de pana acum. Planul initial era sa ajungem in Sivota, dar nenumaratele tack-uri si jibe-uri dar si debutul in sailing al lui Sico cu Dan , ne-a facut sa pierdem cateva ore bune in mijlocul marii. Intre timp pe cer au inceput sa apara norii, vantul a crescut si a trebuit sa cautam un loc sa ne retragem. Harta arata un golf pustiu, undeva la nord de Igoumenitsa. In jur de ora 6 ajungem la locul cu pricina, insa realitatea e mult mai cruda. Golful este total expus vantului din Nord, care a batut toata ziua. Lasam totusi ancora cu indoiala. Adancimea e de 17 metrii, si regula spune ca ne trebuie minim de 4 ori mai mult lant. asa ca lasam ..... dupa 50 metrii se termina lantul care sare din cabestan si plonjeaza in apa. Norocul e ca avea o sforicica de siguranta , taman pt momentele cand niste fraieri ca noi vor sa arunce tot lantul in apa. Pierderea ancorei nu e o optiune..Dan imi urla de la pupa sa dau in fata.. io inteleg spate... incepe un circ care dureaza. o juma de ora.. dar reusim sa repunem lantul pe cabestan. Mult zgomot pt nimic, golful nu e bun de inoptat asa ca , ridicam fierul si plecam dupa colt in cel mai urat port din lume - Igoumenitsa. Urat da Safe. Ancoram langa ferri-urile si uleiul din port. Dan face bolognese cu ton :) .... incepe ploaia..... si cadem lati dupa o zi extrem de plina ( si 30 de mile de sailing)

29 . .. ne tiram de dimineata ... si marea e lac. ....iesim din Igoumenita cot la cot cu gigantii de croaziera care ne acopera cu valurile iesite din siajul lor . Cap compas - Paxos, perla insulelor din nordul marii Ioniene. Mergem la motor vreo 7 mile, apoi din fata incepe un frumos vant de 12 noduri . Asa ca traveram marea la vele.

Am ajuns in Lakka ( Paxos) un golf la care tot visez din octombrie anu trecut. Acum ca l-au vazut si baietii, cred ca o sa- l viseze si ei. Locul e plin ochi de yachturi care mai de care mai luxoase. gasim ca prin minune un loc gol ancoram.... si fuga la saganaki.

cred ca o sa stam 2 zile aici..... sa nu facem nimic. Voi?









2 comments:

  1. 30 de mile intr-0 zi, hai ca stiu ca se poate mai mult :D
    aaa .... Sico, cum te uitzi la harta Nordul e sus, Sudul e jos, Westul e la stanga si Estul la dreapta, si vantul de Nord chiar bate din Nord, asa ca uita-te mai bine pe harta cand ancorezi :D, de cele doua ancoraje ... nu mai zic nimik :D
    enjoy the sunset

    ReplyDelete
  2. Hahaha, ce mai rad! Imi plca de voi dar nu va certati! Peace and love?

    ReplyDelete